Discipline:
linosnede
Michiel van Nieuwland (Middelburg, 1961) is in 1989 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de kunsten Utrecht, afdeling Vrije Grafiek. Zijn afstudeerwerk ontstond door steeds alle afdrukken van een linosnede samen te voegen tot één werk. Hij noemt zijn werken vanaf dan linotableaus, en nummert ze. Deze serie werd gemaakt nadat hij het studiejaar 1987/88 heeft doorgebracht in het Zuid Spaanse Granada. Dit verblijf in Spanje was van wezenlijke invloed op de ontwikkeling van zijn werk. De figuratie als hoofdelement werd verlaten, daarvoor in de plaats trad repetitie van vorm en kleur op de voorgrond. Patronen ontstonden. Werken waarvan duidelijk de invloed te zien is van de Arabisch geometrische tegeltableaus en ornamentiek, die hij zag op veel plekken in zuid Spanje en in het bijzonder in het Alhambra.
Midden jaren 90 heeft van Nieuwland een aantal linoleum vloeren ontworpen en is een kunstwerk uitgevoerd in de vloer in de hal van de Utrechtse Kunstacademie. Het linotableau “erop of eronder” is verwerkt in zo’n 800 stukjes linoleum in de kleuren en texturen dicht bij het oorspronkelijke gedrukte werk. Dat je over je werk kon lopen was letterlijk een nieuwe dimensie. 2001 was een bijzonder jaar voor van Nieuwland. Na drie jaar gewerkt te hebben als werkplaats assistent op de KABK Den Haag, werd hij gevraagd om bij ’s werelds grootste Linoleumproducent Forbo Flooring te komen werken als ontwerper van vloeren. Daar heeft hij zich de eerste tien jaar letterlijk gebogen over het bedenken en ontwerpen van vloeren. Maatwerk voor klanten in de projectenmarkt Nederland.
In 2012 is op initiatief van Michiel en directeur Forbo Nederland, Udo Weijkamp, het Forbo Atelier opgericht. Een inspirerende plek waar materiaal- en kleurplannen voor vloeren worden gemaakt, waar Michiel zijn klanten ontvangt én, niet in de laatste plaats, waar hij wederom het mes in het linoleum kan zetten.